Yunan Mitolojisinde Evrenin ve Tanrıların Yaratılışı | Aklın Gölgesi | Bilim, Sanat, Tarih, Psikoloji vs.

Yunan Mitolojisinde Evrenin ve Tanrıların Yaratılışı

3 dk


“Khaos’tu hepsinden önce var olan,

Sonra geniş göğüslü Gaia, Toprak Ana…” 

[Hesiodos; Theogonia, ç: Azra Erhat-Sabahattin Eyüboğlu, Türkiye İş Bankası Yayınları]

Gaia. 8838 Tellus. Roman relief, 13-9 BC. Marble, Ara Pacis. Royal Cast Collection, Copenhagen.

Hesiodos’a göre, yaratılış, evrenin henüz düzen oluşturmadığı zamanda, sonsuz bir boşluğun kişileştirmesi olan Khaos’la (boşluk) başlar.

Khaos’tan ilk olarak Toprak Ana Gaia,

ardından ölüler ülkesinin en derin yeri Tartaros,

canlıların elini ayağını aşkla çözen Eros,

yeraltı karanlığı Erebos ve

yeryüzünün karanlığı Nyks (Gece) doğar.

Erebos ve Nyks’in birleşmesinden ise dünyayı saran hava tabakasının üstündeki ışıklı gök Aither  ve gün ışığını simgeleyen Hemera (Gün,gündüz) oluşur. Nyks (yeryüzünün karanlığı, gece) ile Erebos (yeraltı karanlığı)  birleşir ve Tahnatos’u “Ölüm», Hypnos’u “Uyku” ve “Düş” ü doğurur. Altın elma bahçelerini  bekleyen Hesperides’leri, Kader tanrıçaları olan Moiraları, İnsanlarda aşırılığı, ölçüsüzlüğü cezalandıran tanrıça Nemesis’i ve kavga tanrıçası Eris’i doğurur.

Evrenin Yaratılışı

Yaratılış miti, Theogonia’da şu sözlerle devam eder:

“Toprak bir varlık yarattı kendine eşit;

Dört bir yanını saran Uranos, yıldızlı Gök’ü,

Mutlu tanrıların sürekli, sağlam yurdunu.

Yüksek dağları yarattı sonra,

Konaklarında tanrıçalar oturan dağları.

Sonra denizi yarattı, ekin vermez denizi,

Azgın dalgalarıyla şişen Pontos’u.

Kimseyle sevişip birleşmeden yaptı bunu.”  [Hesiodos; Theogonia, ç: Azra Erhat-Sabahattin Eyüboğlu, Türkiye İş Bankası Yayınları]

 Gaia, Khaos’tan sonra meydana gelen, tanrıdan çok dünyayı, yeri ve evrensel bir öğe olarak toprağı simgeleyen kozmik bir varlıktır. Gaia, kendi varlığından ölmezlerin yeri olan ve yıldızlarla bezeli bulunan Uranos (Gök)’ u doğurdu. Ona, yani göğe kendi büyüklüğünü verdi; tamamen kendisini kaplasın, içine alsın diye. Ardından Gaia yüksek dağları, yaratır. Sonra ahenkli dalgaları bulunan Pontos’u “Deniz” meydana getirir. Daha sonra oğulları Uranos ve Pontos’la birleşerek, çok sayıdaki tanrısal varlığın doğmasını sağlar.

İlk Tanrılar Kuşağı

Gaia ve Uranos’un birleşmesinden üç tip varlık ortaya çıkar:

Kyklopslar: Alınlarının ortasında tek bir göze sahip olmaları nedeniyle Tepegöz olarak da anılan bu yaratıklar, güçlü, el becerileri gelişkin, azgın yürekli ve belalı olarak tanımlanırlar. 3 taneydiler.

Hekatonkheirler: Yüz kollu ve elli kafalı bu devler, başı göklere uzanan korkunç yaratıklar olarak tanımlanırlar. 3 taneydiler.

Titanlar ve Titanidler:  Gaia ve Uranos’tan doğan, altısı erkek (Okeanos, Koios, Krios, Hyperion, İapetos, Kronos), altısı dişi (Theia, Rheia, Themis, Phoibe, Mnemosyne, Thetis) olan on iki kardeştir.

“Bunlardan sonra Kronos geldi dünyaya,

O art düşünceli tanrı,

En belalısı Toprak oğullarının.

Ve Kronos diş biledi yıldızlı babasına.”  [Hesiodos; Theogonia, ç: Azra Erhat-Sabahattin Eyüboğlu, Türkiye İş Bankası Yayınları]

Uranos bu altı çocuğun korkunç gücünden ürktü. Kendisini korkuttukları için onlardan nefret etti. Böylece Uranos, her çocuk doğduğunda, onu annesinden alıp elini kolunu bağlayarak Gaia’nın bağrının, yani toprağın derinliklerine fırlattı. Her çocuk dokuz gün, dokuz gece boyunca düştü. Onuncu günde hükümdarının adıyla anılan bölgeye, Tartaros’a indi. Uranos, yeryüzünün güneş ışığının uzağındaki bu noktasından Yüz Kollularla Kyklopiarı sakladı. Yetkesine yönelik tehdit korkusundan kurtularak, gözleri gururla ve memnuniyetle parladı, sonsuza dek hükmedeceğini sandı. Kocasının davranışları Gaia’yı öfkelendirdi. Çocuklarını özledi. Onlara yaptıklarından Uranos’tan nefret etti. Bununla birlikte duygularını kalbinin derinliklerine gömerek sessizce intikam alabileceği zamanı bekledi.

Yazının devamı için : Yunan Mitolojisinde Evrenin ve Tanrıların Yaratılışı


Sizin Tepkiniz Nedir?

Üzgün Üzgün
9
Üzgün
Kızgın Kızgın
8
Kızgın
Hahaha Hahaha
6
Hahaha
Beğendim Beğendim
5
Beğendim
İnanılmaz İnanılmaz
4
İnanılmaz
Sevdim Sevdim
2
Sevdim
Beğenmedim Beğenmedim
1
Beğenmedim
Sanat Karnavalı
Sanat Karnavalı, 2019’un Nisan ayında sosyal medyada yer almaya başlayan Türkiye’den ve dünyadan güncel sanat haberlerini, çeşitli röportajları, biyografileri, sanat ve tarih alanında tüm merak edilenleri, ilgili olan insanlara ulaştırarak, sanatı sevdirmek ve sanatın Türkiye’deki değerini ve yerini arttırmak amacıyla kurulmuş bir kültür – sanat platformudur. Ailemizin tamamı araştırmayı, öğrenmeyi, paylaşmayı seven gönüllü yazarlardan oluşmakta. Sanat Karnavalı, M. Kemal Atatürk’ün: “Milletimizin, güzel sanatlara sevgisini her türlü vasıta ve tedbirle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.” felsefesini ilke ediniyor. Bu bağlamda, ailemizde siz değerli sanatsever dostlarımızı gerek önerileriyle gerekse eleştirileriyle aramızda görmekten mutluluk duyarız. Sanatın, hayatınızın her noktasında olması dileğiyle. Sevgiyle ve Sanatla Kalın.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yazı Formatı Seçiniz
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Video
Youtube and Vimeo Embeds