PAYİTAHT ve Thomas Allom’un Resimleri


Videoya başlamadan önce bir duyurum olacak.

Her hafta 1 video bana yorumlardaki yazdıklarınızdan gelecek inşâellâh. O yüzden mümkün mertebe yapmamı istediğiniz konuyu yorumlarda belirtin. Bizde Yorumlardan en fazla beğeni alanları inceleyip sonrasında da araştırıp bir videoda işleyelim. Neyse lafı çok uzatmadan videomuza geçelim.

Osmanlı topraklarında ve özellikle de İstanbul’da çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen seyyahlar bulunuyordu. 18.yüzyıl itibariyle seyyah akınına uğrayan İstanbul hakkında o dönemde yazılmış bir çok anı kitabı, resim çizimleri, şiirler bulunuyor. Bunlardan birisi de 1804 yılında Londra’da doğan İngiliz mimar-ressam Thomas Allom’dur. Sultan II. Mahmut’un son dönemlerine denk gelen, 1830’ların sonunda İstanbul’u ve çevresini resimlediği gravürlerle tanınan Allom, bu seyyahlardan sadece birisidir. Allom’un İngiltere, Fransa, Belçika gibi Avrupa ülkelerinin dışında Çin’e dair resimleri de vardır. 20. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin bazı yerlerini dolaşan ve bu arada İstanbul’da uzunca bir süre kalan ressam pek çok desen yapmış ve bunlar çelik gravür olarak ünlü İngiliz hakkâkları tarafından işlenip İstanbul’da İngiliz elçiliği rahibi Robert Walsh’ın kaleme aldığı açıklamalı bir metinle birlikte Constantinople and the Scenery of The Seven Churches of Asia Minor (İstanbul ve Küçük Asya’nın yedi kilisesinden manzaralar) adıyla iki cilt halinde Londra’da yayımlandı. Thomas Allom’un bu muhteşem gravürleri 2013 yılında Denizler Kitabevi tarafından “Constantinople and it’s Environs” ismiyle tıpkıbasım olarak yayımlandı. İstanbul’un yaklaşık 200 yıl eskiye dayanan resimlerinin bulunduğu bu arşiv’de ilginç manzaralar, Osmanlı sosyal hayatına ait resimler ile eşsiz manzaralar bulunuyor. Thomas Allom’un bu eserinde bulunan 96 orjinal gravürden İstanbul’u gösteren 10 gravürü Entel Bilgiç takipçileri için hazırladık.

  1. Sultan Ahmed Camii ve At Meydanı
  2. Osmanlı hamamında yıkananlar
  3. Üsküdar Salacak’ta denize girenler, Kız Kulesi ve Boğaziçi
  4. Tepebaşı mezarlığı ve Haliç
  5. Ayasofya Camii ve III.Ahmed Çeşmesi
  6. Boğaz’ın Karadeniz girişine bakan alanda Mesire yeri. Görünen kale muhtemelen Anadolu Kavağı’nda bulunan Yoros Kalesi
  7. Haliç ağzında pazar kayıkları ve yük taşıyan sallar
  8. Beylerbeyi Süvari Kışlası,bugünkü Kuleli Askeri Lisesi
  9. Boğaz’da bulunan bir Osmanlı kahvehanesi. Nagile içenler ve kahve içip sohbet eden grup
  10. Üsküdar Mihrimah Sultan Camii ve III. Ahmed Çeşmesi
Exit mobile version